BLOG
Zelf een nieuw gazon aanleggen
OverzichtHOW-TO: ZELF EEN NIEUW GAZON AANLEGGEN
Zelf een nieuw gazon aanleggen
Hoe krijg je een mooie, strakke grasmat? Hoe zorg je ervoor dat je nieuw gras optimaal groeit? Wij leggen het je stap voor stap uit in deze how-to. Daarmee weet je zeker dat je straks een perfect strakke grasmat hebt!
Welke grassoort voor jouw gazon?
Voor je start met het aanleggen van je nieuwe gazon moet je bepalen waarvoor je het wil gebruiken. Er zijn namelijk diverse grassoorten verkrijgbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en kenmerken. De drie hoofdsoorten zijn de volgende:
Gras om op te sporten.
Deze grassoort zorgt voor een stevige grasmat, die zeer intensief gebruikt kan worden. Ideaal voor voetbal- of hockeyvelden. Deze grassoort is echter te grof voor een ‘normale’ tuin. Speelgras, ideaal als je zoekt naar een echt gebruiksgazon. Kinderen kunnen hier naar hartelust op spelen, voetballen en ravotten, zonder dat ze het gras kapot maken. Speelgras is groffer van structuur dan een siergazon, maar fijn genoeg voor een mooi en strak grasveld.
Als laatste kun je kiezen voor een siergazon. Dit is het mooiste om te zien, maar mag niet intensief belopen worden. De kwetsbaarste optie van deze drie.
GRASZADEN OF GRASZODEN?
Je kunt jouw nieuwe gazon op twee manieren aanleggen. Namelijk door graszaden te zaaien of graszoden te leggen. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen. Inzaaien is een stuk goedkoper, maar kan enkel in het voor- of najaar. Graszoden zijn duurder en moeten zo snel mogelijk na aankoop gelegd worden. De zoden kunnen wel het hele jaar door gelegd worden, behalve tijdens vriesperiodes. Bij het leggen van graszoden heb je ook direct een volle grasmat, wat natuurlijk bij inzaaien niet het geval is.
In deze how-to focussen we ons op het inzaaien van je nieuwe gazon
HET INZAAIEN VAN JE GAZON
Gras zaaien kun je doen vanaf april of mei, of in het najaar (augustus / september). Wanneer je kiest voor zaaien in het najaar heb je als voordeel dat de grond warmer is. Hierdoor ontkiemen de graszaden beter en zullen de wortels sterker zijn als het groeiseizoen (het volgende voorjaar) begint.
Voor elke 50 m2 heb je zo’n 1,5 kg graszaad nodig. Verdeel je gazon eventueel in vlakken van 50 m2, dan weet je zeker dat je overal voldoende graszaad strooit. Zaai het liefst op een windstille dag, daarmee voorkom je dat het graszaad elders terecht komt.
HOE ZORG JE VOOR EEN EGAAL GAZON?
Om een egaal gazon te maken moet je zowel in de lengte als in de breedte strooien. Verdeel je graszaad hiervoor in twee gelijke porties. Zaai één helft in de lengte en de andere in de breedte. Zorg ervoor dat je langs de raden wat extra zaad strooit, het gras heeft het aan de kanten meestal het zwaarst te verduren.
Je kunt eventueel een strooiwagen gebruiken om het gras egaal te verdelen.
Na het zaaien is het belangrijk dat je de graszaden nog een keertje aandrukt. Zo zorg je ervoor dat het zaad goed contact maakt met de aarde en kan ontkiemen. Bedek de zaden niet met een laagje aarde, ze hebben het licht nodig om te kunnen ontkiemen. Het aandrukken doe je met een wals, welke je vult met water of aarde.
GEEF JE NIEUWE GAZON VOLDOENDE WATER
Om goed te kunnen ontkiemen heeft je nieuw aangelegde gazon voldoende vocht nodig. Stel je tuinsproeier in op een fijne broes, met weinig druk, en sproei regelmatig. Bij warm weer is het belangrijk dat je dagelijks sproeit, omdat de grond snel droogt. Het duurt ongeveer één tot twee weken voor de zaden ontkiemen en je een groene waas gaat zien.
Om te voorkomen dat vogels al je graszaad opeten kun je lijnen over je gras spannen met aluminium strips. Vogels komen dan minder snel bij je zaad, waardoor het gras rustig kan groeien.
VRAGEN?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig? Vraag het ons! Stuur ons snel en eenvoudig een WhatsApp bericht en onze klantenservice reageert heel snel op je vraag. Let op! Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur. Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.