BLOG

NIETJES, NAGELS OF EEN GEWONE SPIJKER: WANNEER GEBRUIK JE WAT?

Artikel 56 van 65
Overzicht

NIETJES, NAGELS OF EEN GEWONE SPIJKER: WANNEER GEBRUIK JE WAT?

Mag ik even een spijker? Bedoel je een spijker, nagel of heb je toch een nietje nodig? Er zijn veel manieren om materialen vast te zetten. Maar wat is nou het verschil tussen een spijker en een nagel? En wanneer kun je gebruik maken van nietjes? Wij leggen je uit wat het verschil is tussen een nagel en een spijker. Daarnaast leggen we je uit wat je wanneer kan gebruiken.

SPIJKERS OF NAGELS; WAT IS HET VERSCHIL? 

Tegenwoordig spreken we vaak van spijkers, ook al zijn we eigenlijk op zoek naar  nagels. Even een lesje geschiedenis! Tot in de negentiende eeuw werden spijkers met de hand gemaakt van smeedijzer. Deze hadden een vierkante vorm en een platte kop. Hoe duurder de spijker, des te steviger hij was. Spijkers waren verkrijgbaar in lengtes van tien tot veertig centimeter en hadden verschillende gewichtsklassen. Het produceren van spijkers kostte natuurlijk enorm veel tijd en moeite. Gelukkig kwam er later iemand op het idee om draadnagels te produceren. Dit werd gedaan door een stukje ijzerdraad of staaldraad af te knippen. Vervolgens werd de ene kant aangepunt en aan de andere kant plat gemaakt. Deze methode was veel efficiënter dan het maken van spijkers, waardoor draadnagels veel voordeliger waren. Dit is de reden dat wij tegenwoordig bijna geen spijkers meer gebruiken, maar nagels. Een ander voordeel van nagels is dat er verschillende apparaten zijn om nagels vast te zetten, bijvoorbeeld een tacker of spijker nietapparaat.

WELKE NAGEL GEBRUIK IK?

Er zijn verschillende soorten nagels verkrijgbaar, maar welke is geschikt voor jouw klus?  Dit hangt vooral af van het soort materiaal waar je mee werkt. Voor elk soort materiaal is er wel een nagel verkrijgbaar. Voor kleine klusjes, zoals het ophangen van een fotolijstje, zijn kleine messing nagels voldoende. Als je in een betonnen muur gaat hameren, is het verstandig om een betonspijker te gebruiken.Vergeet niet om een veiligheidsbril op te zetten, omdat een spijker nog wel eens af kan knappen. Voor hardere steensoorten, zoals vloeren, kun je beter een schroefnagel gebruiken. Deze hebben een schroefdraai, zodat ze beter vast blijven zitten. Verder zijn er speciale nagels voor papier. Deze hebben een vlakke kop en laten het papier niet scheuren. Dit zijn tapijtnagels of asfaltnagels. 

NIETEN EN KRAMMEN

Krammen en nieten worden vaak door elkaar gehaald. De meeste mensen denken bij het woord ‘kram’ waarschijnlijk aan de kram die je met een hamer vast moet tikken. Deze kunnen handig zijn bij het vastmaken van bijvoorbeeld kippengaas. Maar er zijn ook ‘krammen’ die je met een tacker vast kan zetten. Deze zien eruit als een nietje, maar hebben langere poten. Deze krammen zijn erg bruikbaar bij eenvoudige bevestigingsklussen. Bij Powerfulproducts.nl valt deze categorie onder de smalrugnieten, aangezien deze ‘krammen’ erg lijken op normale nietjes en ze ook een gelijksoortige functie hebben. 

Nieten zijn te herkennen aan hun kleine pootjes. Omdat ze kleiner en dunner zijn dan spijkers, zijn ze minder geschikt voor het bevestigen van dik materiaal. Nieten kun je wel goed gebruiken voor dunnere materialen. Je kunt ze perfect gebruiken bij het vastzetten of monteren van wandbekleding, papier, folie, stof, zacht hout en plaatmateriaal. Als je met verschillende soorten stof werkt, kun je ook andere soorten nieten gebruiken. Voor stofbewerking heb je bijvoorbeeld de sierniet, de holniet en de machineniet. De sierniet wordt vaak gebruikt ter decoratie. De holniet daarentegen is zeer geschikt voor het vastzetten van stoffen. Deze niet wordt met behulp van een hamer ingeslagen, net zoals de sierniet. Ook de machineniet is handig voor het vastzetten van stoffen, maar deze wordt vastgezet met een machine. Voor nieten kun je ook een tacker gebruiken. Wat voor nietje je moet gebruiken, hangt af van de dikte van het materiaal. Als je dikker materiaal wilt nieten, heb je een sterk nietje nodig met lange poten. Voor dunner materiaal kun je kleinere nietjes gebruiken.  

Hopelijk is het nu duidelijk wat het verschil is tussen spijkers, nagels en nietjes. In onze webshop kun je meteen de nietjes en nagels voor jouw tacker of nietmachine mee bestellen.

Volg ons ook op social media!

LETS KEEP IN TOUCH

Volg ons op FacebookYoutube, Pinterest, en Instagram

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss