BLOG

Kiezen voor infrarood verwarming (Of juist niet?)

Artikel 6 van 18
Overzicht

 

KIEZEN VOOR INFRAROOD VERWARMING (OF JUIST NIET?)

Infrarood verwarming (Eurom)
Dankzij het lage vermogen en de directe straling is infrarood verwarming een efficiënte manier van verwarmen. Niet gek dat infrarood panelen steeds populairder worden. Toch hebben veel mensen nog genoeg vragen over deze manier van verwarmen. Hoe werkt infrarood verwarming bijvoorbeeld? Wat zijn de voordelen? En hoe kun je deze panelen inzetten in jouw huis? Belangrijke vragen waarvan de antwoorden van invloed kunnen zijn op jouw beslissing om al dan niet voor infrarood panelen te kiezen. In deze blog geven we je uitgebreide informatie over deze manier van verwarmen, zodat je zelf kunt ontdekken of infrarood verwarming iets voor je is.

WAT IS INFRAROOD VERWARMING?
Infrarood verwarming is verwarming die wordt aangestuurd door elektriciteit. Anders dan bij traditionele elektrische kachels wordt bij infrarood verwarming de elektriciteit omgezet in infraroodstraling. Deze straling verwarmt niet de lucht, zoals de meeste kachels doen, maar de mensen en de voorwerpen in de ruimte. Hierdoor verwarmen infrarood panelen op een heel directe en zuinige manier. Stralingswarmte zal even wennen zijn, maar wordt uiteindelijk door de meeste mensen als prettig ervaren. Deze straling voelt namelijk net zo aangenaam als die van de zon! Dat verklaart meteen de naam van een aantal infrarood kachels van Eurom uit ons assortiment. Met panelen als de Eurom Mon Soleil DSP 650 en de Eurom Mon Soleil 350 Wifi haal je letterlijk het zonnetje in huis.

Eurom Mon Soleil DSP 650 Infrarood Paneel
Eurom Mon Soleil DSP 650 Infrarood Paneel

HOE WERKT INFRAROOD VERWARMING?
Je weet inmiddels dat infrarood panelen verwarmen door middel van straling. Maar hoe werkt dit precies en waarin verschilt deze manier van verwarmen met andere manieren? Het is belangrijk om te weten dat traditionele verwarming, zoals kachels die verwarmen op gas en elektrische kachels, verwarmen door middel van convectie. Dit is het opwarmen van lucht die daardoor in beweging komt. De verwarmde lucht stijgt op en duwt de koude lucht naar beneden, die op zijn beurt ook wordt opgewarmd en opstijgt. Zo ontstaat er een circulatie van lucht die steeds opwarmt en weer afkoelt.

De werking van infrarood verwarming is anders. Infraroodstraling warmt namelijk geen lucht op, maar verwarmt direct de voorwerpen en personen die zich binnen drie meter van het paneel bevinden. De opgewarmde objecten houden de warmte veel langer vast dan de lucht dat doet en kunnen de warmte bovendien afgeven aan andere objecten in de ruimte. Ook deze voorwerpen geven de warmte weer door, waardoor uiteindelijk de hele ruimte is opgewarmd. Infrarood panelen verwarmen dus op een zeer directe manier waarbij geen energie verloren gaat, wat wel gebeurt bij lucht die steeds weer opnieuw moet worden verwarmd.

INFRAROOD VERWARMING EN GEZONDHEID
Het onderwerp infraroodstraling roept bij veel mensen vragen omtrent gezondheid op. Is deze manier van verwarmen niet schadelijk, bijvoorbeeld voor je huid? Daar kunnen we kort in zijn: nee, je hoeft niet bang te zijn dat infrarood panelen nadelige effecten voor je gezondheid hebben. Infrarood verwarming werkt namelijk met langgolvige infraroodstraling (type C) die niet door je huid heen dringt. Deze ongevaarlijke straling zorgt voor een aangename warmte op je huid, net zoals de zon dat doet. Infrarood panelen stralen niet het zichtbare, schadelijke UV-licht uit dat wel in zonlicht zit.

Wist je dat infrarood verwarming zelfs enkele positieve gevolgen voor je gezondheid heeft? Dat komt omdat infrarood panelen niet de lucht verwarmen, maar de objecten en personen in de ruimte. Hierdoor circuleert de lucht niet en bewegen stof en pollen een stuk minder. Fijn voor mensen met allergieën! Ook droogt lucht behoorlijk uit wanneer deze verwarmd wordt, iets waar je huid (maar bijvoorbeeld ook de houten vloer) niet blij van wordt. Met infrarood verwarming heb je hier geen last van. Ook heb je geen last van condensvorming die ontstaat bij het verwarmen van lucht. Zo zorgen infrarood panelen niet alleen voor een aangename temperatuur in huis, maar ook voor een gezondere leefomgeving.

INFRAROOD PANELEN BIJ JOU THUIS: EEN GOED IDEE OF NIET?
Met de voordelen van infrarood verwarming op een rijtje lijkt de keuze voor deze manier van verwarmen snel gemaakt:

  • Met een infrarood paneel kies je voor een innovatieve manier van verwarmen die bovendien zuiniger is dan traditionele manieren van verwarmen. 
  • Infraroodstraling geeft een aangename warmte af die voelt als de straling van de zon. Deze langgolvige straling is ongevaarlijk.
  • Infrarood verwarming heeft direct effect. Bovendien hebben veel infrarood panelen bijna geen opwarmtijd, dus heb je het snel aangenaam warm.
  • Infrarood panelen zijn eenvoudig te monteren.
  • Infrarood kachels hebben geen onderhoud nodig en maken geen geluid.
  • Infrarood verwarming zorgt voor een gezondere leefomgeving in huis dan convectie.

Toch is het helemaal afhankelijk van jouw wensen en woonsituatie of infrarood verwarming een slimme keuze is. Zo moet je rekening houden met hoe en waar je de panelen wilt inzetten en of jouw woning geschikt is voor deze manier van verwarmen.

INFRAROOD VERWARMING ALS BIJVERWARMING OF HOOFDVERWARMING?
Infrarood verwarming is als bijverwarming en als hoofdverwarming toe te passen. Wil je alle verwarming in huis vervangen door infrarood panelen of ben je van plan de panelen naast je huidige kachels te gaan gebruiken? Dat is namelijk nogal een verschil.

Infrarood verwarming is als bijverwarming al snel interessant. Door een paneel te gebruiken naast de al aanwezige verwarming kun je de kamertemperatuur tot zo’n 3°C kouder instellen en bespaar je dus op gasverbruik. Door de verwarmingspanelen alleen op te hangen op plekken waar je vaak bent is infrarood ook ideaal als zoneverwarming, bijvoorbeeld in de keuken of een (zit)hoek in de woonkamer.

Infrarood verwarming als hoofdverwarming is een ander verhaal. Het kan, maar niet zonder eerst een aantal berekeningen en analyses te maken. Hoeveel vermogen en panelen heb je bijvoorbeeld nodig? Waar moeten de panelen worden geplaatst? En hoe goed is het huis geïsoleerd? Bij slecht geïsoleerde huizen gaat er namelijk stralingswarmte verloren, waardoor het veel energie kost om het huis goed op temperatuur te houden. In een goed geïsoleerd huis dat ook nog eens is voorzien van zonnepanelen is infrarood verwarming daarentegen bijzonder geschikt als hoofdverwarming. 

WELKE RUIMTE?
Vraag je je af in welke ruimte(s) in huis je het best infrarood panelen kunt gebruiken? We noemden eerder al dat de panelen aantrekkelijk zijn als zoneverwarming, bijvoorbeeld in de zithoek. Ook is infraroodverwarming van waarde in ruimtes waar je niet vaak of niet lang bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een infrarood paneel in de badkamer. Een koude badkamer is onaangenaam, maar het is zonde om de verwarming hier de hele dag aan te laten staan. Infrarood verwarming is in dit geval ideaal, omdat de panelen direct warmte afgeven en alleen aan hoeven te staan wanneer je daadwerkelijk in de badkamer bent. De Eurom Sani Comfort 400, 600, en de 800Wifi uit ons assortiment is hier speciaal voor ontworpen. Deze is zowel in het wit als zwart verkrijgbaar. 

Eurom infrarood badkamerkachel Sani Comfort 400, 600 en de 600 wifi
Eurom Sani Comfort 400600, OF 800 Wifi Infrarood Badkamer Verwarming

Daarnaast heb je waarschijnlijk nog wel één of meerdere ruimtes in huis die je vaak zinloos verwarmt, zoals een studeerkamer of garage. In deze ruimtes breng je waarschijnlijk meer tijd door dan op het toilet of onder de douche, maar misschien niet dagelijks. Bovendien zit of sta je hier vaak maar op één plek en is het eigenlijk zonde om continu de hele ruimte te verwarmen. Ook hier kun je infraroodverwarming plaatselijk inzetten en makkelijk uitschakelen wanneer je de ruimte verlaat. Zo bespaar je energie en kosten zonder het koud te hoeven hebben.

BEVESTIGING AAN WAND OF PLAFOND?
Bedenk van te voren ook goed waar je de verwarmingspanelen op kunt hangen. Omdat infraroodverwarming alleen objecten verwarmt die zich binnen het bereik van het paneel bevinden, is het belangrijk om een vrijstaande plek te vinden. Stel dat het paneel bijvoorbeeld achter een grote fauteuil hangt, wordt alleen (een deel van) die fauteuil verwarmd. Dit kan een bewuste keuze zijn, maar de kans is groter dat je juist meerdere objecten wilt verwarmen. In dat geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het paneel niet wordt geblokkeerd door bepaalde voorwerpen. Dat kan aan de muur of staand op de grond, maar ook aan het plafond. Hier zijn de panelen vrijstaand te bevestigen en kan de warmte zich goed verspreiden. De Eurom Mon Soleil 600 Ceiling Wifi en de Eurom Mon Soleil 800 Ceiling Wifi zijn hiervoor uitermate geschikt. 

Heb je een keuze kunnen maken? In ons assortiment Verwarming en Radiatoren vind je een ruim aanbod aan infrarood panelen én andere soorten kachels. Voor meer advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. 

VRAGEN?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons! Stuur ons snel en eenvoudig een WhatsApp bericht en onze klantenservice reageert heel snel op je vraag. Let op! Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur. Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Volg ons ook op social media!

LETS KEEP IN TOUCH

Volg ons op FacebookYoutube, Pinterest, en Instagram

Specificatie Omschrijving
Lengte 6 cm
Breedte 70,9 cm
Hoogte 130,5 cm
Barcode 7813415361735
Type Eurom Mon Soleil 720 Verre WiFi infrarood kachel
Capaciteit 0-720 W
Aansluitspanning 230 / 50 V/Hz
Standen 1
Element Carbon Crystal
Omkasting metaal, glas
Thermostaat ✔ + extra externe
Timer ✔ week
Afstandsbediening ✔ App control
LED Display
Controlelampje
Oververhittingsbev.
WiFi
Besturingssysteem Android OS, iOS
Gewicht 21,8 KG
Model hangend horizontaal of verticaal
Lengte Elektrokabel 190 cm
Isolatieklasse Paneel IP44, smart plug IP21
Artikelnummer 361735
Categorie infrarood kachel
Ontwikkeld voor woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor, kinderkamer
Garantie 5 jaar
© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss