BLOG

6 stappen om de beste terrasverwarming te kiezen

Artikel 20 van 65
Overzicht

6 STAPPEN OM DE BESTE TERRASVERWARMING TE KIEZEN - TERRAS VERWARMEN

Het koelt weer snel af ‘s avonds. Het wordt minder aangenaam om lekker lang buiten te zitten. En dat terwijl dat juist zo gezellig was in de zomermaanden. Gelukkig biedt een terrasverwarmer uitkomst, en kun je hierdoor ‘s avonds nog urenlang buiten zitten. Er zijn echter zoveel verschillende manieren om je terras te verwarmen. Maar welke terrasverwarming is nou het meest geschikt voor jouw terras? Wist jij bijvoorbeeld dat er verschillende warmtelampen beschikbaar zijn? En weet jij het verschil tussen een lange en een korte stralingsgolf? Wij helpen je graag in 6 stappen bij het aangenaam verwarmen van jouw open of gesloten terras.

WAT IS EEN TERRASVERWARMING?
Het woord zegt natuurlijk genoeg: terrasverwarming is een manier om jouw terras aangenaam te verwarmen. De meest voorkomende manieren zijn op gas en op elektriciteit. En elke manier heeft weer zo zijn voordelen en nadelen. Maar daarover vertellen we je verderop meer. Dit heeft namelijk groot effect op de keuze van jouw terrasverwarming.

Wil jij dankzij een terrasverwarmer...

  • ook op de koudere avonden lekker lang buiten zitten?
  • extra sfeer toevoegen aan jouw al gezellige terras?
  • veilig op een niet-rokerig terras zitten i.p.v. met een vuurkorf?

Dan ben je in dit blog aan het goede adres! Wij helpen je graag bij jouw zoektocht naar een goede terrasverwarmer. Maar we horen je denken: ‘Je kunt toch ook een terrashaard, een tuinhaard of een vuurkorf gebruiken om dit te realiseren?’ Ja dat kan zeker! Dit zijn zeker alternatieven voor een terrasverwarmer. Alleen vervliegt de warmte snel, heb je maar beperkt bereik, ruiken (we kunnen rustig zeggen: stinken) je kleren achteraf naar rook, moet je meer schoonmaken na gebruik, en is het toch even een werkje om continu deze warmtebronnen aan te steken en ook aan te houden.

 
Kortom, als jij regelmatig jouw terras of balkon wilt verwarmen, kies dan voor een terrasverwarmer. Doorloop onderstaande 6 stappen en kies voor een goede terrasverwarming.

 
6 STAPPEN: ZO KIES JIJ DE JUISTE TYPE TERRASVERWARMING
Regelmatig krijgt onze klantenservice de vraag welke terrasverwarming het meest geschikt is. Het antwoord: dat verschilt per terras. Tja, daar kom je niet heel veel verder mee natuurlijk. Daarom leggen wij je in 5 stappen uit hoe je alvast een goede eerste selectie maakt van terrasverwarmers.

 
STAP 1: MEET DE OPPERVLAKTE OP DIE VERWARMD MOET WORDEN
Klinkt als een inkoppertje, maar het is erg belangrijk. De oppervlakte bepaalt namelijk hoe sterk en eventueel hoeveel terrasverwarmers je nodig hebt. Bij de specificaties van terrasverwarmers wordt ook altijd benoemd hoeveel vierkante meter het maximaal kan verwarmen. Dit bereik wordt bepaald door het vermogen, de type lamp (zie stap 5), de weersomstandigheden en de beschutting van het terras. We beginnen dus met de simpele stap 1: meet de oppervlakte op die je graag wilt verwarmen. 

 
STAP 2: BEPAAL WELKE WARMTEGOLF JE NODIG HEBT
Hoe is jouw terras afgesloten? Dit heeft namelijk invloed op de type terrasverwarmer die je nodig hebt. Wanneer je een gesloten of een (grotendeels) af te sluiten terras hebt, dan raden wij aan om een terrasverwarmer te nemen met een lange golf.

En oh ja, let op! Je kunt in gesloten ruimtes geen terrasverwarmers op gas gebruiken. Dit is veel te gevaarlijk.

Heb je een open terras? Je voelt het al aan komen, dan is een terrasverwarmer met een korte golf het meest geschikt. De warmte van deze golf verwaait namelijk niet. De warmte verplaatst zich geleidelijk over de hele oppervlakte en blijft daar voor langere tijd hangen.

 
STAP 3: BEPAAL OF JE EEN VAST OF FLEXIBELE VERWARMER WILT
Je hebt terrasverwarmers die je monteert op een vast plek of je hebt terrasverwarmers die mobiel zijn. Afhankelijk van jouw behoefte, bepaal je uiteraard of een vaste (hangende terrasverwarmer) of flexibele verwarmer (staande terrasverwarmer) geschikt is.

 Heb je één vaste plek waar je altijd buiten zit en wil je geen omkijken hebben na het continu verplaatsen, dan is een vaste montage aan het plafond of een wand geschikt. Let op: er zit verschil tussen een plafond model en een wand model. Een plafond model is makkelijker te monteren en neemt vrijwel geen ruimte in. Alleen het mogelijke nadeel is dat de warmte alleen recht naar beneden straalt. Een wand model straalt daarentegen warmtegolven uit die als een warme deken over het terras hangen. Mogelijke nadeel kan het vaak korte netsnoer zijn van een wand verwarmer.

Gebruik je een terrasverwarming niet zo vaak (bijv. alleen met feestjes) of wil je het ook van plek wisselen (bijv. als je meerdere terrassen hebt), dan is een flexibele of mobiele terrasverwarmer het meest geschikt. Goed om te weten, is dat sommige staande verwarmers een omvalbeveiliging hebben. Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk, en het kan zijn dat je per ongeluk tegen de staande terrasverwarmer loopt. Met de omvalbeveiliging schakelt de verwarmer direct uit wanneer de verwarmer valt.

STAP 4: KIES DE GEWENSTE BRANDSTOF
Terrasverwarmers zijn er meestal op gas of elektra. En we moeten eerlijk zijn, het is natuurlijk wel zo dat een terrasverwarmer minder milieuvriendelijk is dan gewoon met dikke jas op je terras te gaan zitten. Maar je kiest bewust voor een terrasverwarmer, en dan hebben beide brandstoffen zo hun voordelen en nadelen. Een aantal voor je op een rij:

TERRASVERWARMING OP GAS: 2 VOORDELEN EN 2 NADELEN
Voordeel 1: Geeft weinig licht af, waardoor de sfeer behouden blijft;
Voordeel 2: Geeft krachtiger warmte af omdat het bereik vaak groter is (meer vermogen);

Nadeel 1: Aanleg van een gasleiding is vereist, en dat is soms lastig en is werk voor een vakman;
Nadeel 2: Niet te gebruiken in volledig afgesloten ruimtes.
 
ELEKTRISCHE TERRASVERWARMING: 2 VOORDELEN EN 2 NADELEN
Voordeel 1: De installatie is makkelijk: plug & play;
Voordeel 2: De aanschafprijs ligt over het algemeen lager;
 

Nadeel 1: De gloed van de heater en het licht daardoor is duidelijker aanwezig;
Nadeel 2: Als er onvoldoende vermogen is, kan het uitbreiden van de meterkast prijzig zijn.

Het kan ook zijn dat jouw keuze al is bepaald. Voor een gasheater is een gasleiding nodig, als die niet kan worden aangelegd, moet je al kiezen voor een elektrische verwarmer. Wanneer er onvoldoende vermogen beschikbaar is, dan word je misschien gedwongen om te kijken naar een gasverwarmer.

 
STAP 5: GA JE VOOR ELEKTRISCH, BEPAAL WELKE LAMP EN VERWARMINGSELEMENT JE GAAT GEBRUIKEN
Als je kiest voor een elektrische terrasverwarming, dan heb je de mogelijkheid tussen verschillende lampen. Je hebt vier verschillende lampen met ieder zo zijn voordelen en redenen om voor te kiezen:

1. Quartz lamp

Een quartz lamp heeft eventjes nodig om warm te worden, maar is uitermate geschikt voor gesloten ruimtes. Het verwarmt namelijk enkel de omgeving. Het maximale bereik is 12 m2 bij 2000 watt.

2. Halogeen lamp

Een halogeen lamp verwarmt de waterstof in je lichaam. Dat klinkt raar, maar is juist heel aangenaam. De wind heeft geen invloed op de warmtegolven die de lamp verspreidt. Een halogeen lamp is daarom erg geschikt voor een open terras. Het maximale bereik van een halogeen lamp is 16 m2 bij 2000 watt.

3. Carbon lamp

In tegenstelling tot de quartz lamp, verwarmt een carbon lamp ook wel een deel van de omgeving. Het is hierdoor wel meer windgevoelig. Echter is de lamp snel opgewarmd, en kan het daardoor snel en effectief een ruimte verwarmen. Heb je een beschutte plek, zoals een balkon of een overkapping, dan is deze type lamp erg geschikt. Het is over het algemeen ook een goedkopere lamp. Het maximale bereik is 18 m2 bij 2000 watt.

4. Golden lamp varianten

De ‘golden’ variant lampen zijn de meest luxe lampen van het stel. Er zit namelijk een laagje bladgoud aan de binnenkant, waardoor de lamp meer reflectie geeft en de warmte nog intenser aanvoelt. Je hebt de Golden Halogeen, Shadow en Amber varianten. De warmte verwaait ook nauwelijks. De lamp geeft echter wel een rode gloed af. Dat kan als minder prettig voor de sfeer worden ervaring, maar ook is een oplossing voor (zie volgende lamp). Het maximale bereik is 19 m2 bij 2000 watt.

5. Low glare lamp varianten

Je hebt ook nog de ‘low glare’ varianten van de Golden Halogeen, Shadow, en Amber lampen. Deze geeft wel warmte maar geen licht af. Je hebt daardoor bijvoorbeeld niet de rode gloed. Dit merk je echter ook wel in de prijs. Deze lampen maken de terrasverwarmer over het algemeen ietsjes duurder, maar de lampen zijn wel energiebesparender in vergelijking met de andere lampen. Het maximale bereik is 20 m2 bij 2000 watt.

 
STAP 6: DE EXTRAATJES: DIMMEN, BEDIENING, MUZIEK EN DESIGN
Tegenwoordig is er veel mogelijk met een terrasverwarmer. Denk bijv. aan de manier waarop je het dimt (bijv. met een traploze dimmer) of bedient (bijv. met een timer of afstandbediening). Er zijn zelfs terrasverwarmers met ingebouwde (bluetooth) speakers. Dat zijn leuke extraatjes! Maar uiteraard wil het oog ook wat. Je hebt terrasverwarmers in alle soorten en maten, maar je wilt ook wel iets dat sfeer en uitstraling heeft. Je hebt veel keuze in kleuren, modellen en afwerkingsniveau. Hierdoor is er altijd voor elke situatie wel een geschikte te vinden.

 
Het merk Eurom heeft terrasverwarming modellen met ingebouwde speakers

Heat and beat tower

VRAGEN?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons! Stuur ons snel en eenvoudig een WhatsApp bericht en onze klantenservice reageert heel snel op je vraag. Let op! Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur. Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Volg ons ook op social media!

LETS KEEP IN TOUCH

Volg ons op FacebookYoutube, Pinterest, en Instagram

© 2012 - 2024 Powerfulproducts | sitemap | rss