BLOG

De keuze van een aggregaat

Artikelnummer: De keuze van een aggregaat
Artikel 38 van 41
Overzicht

De keuze van een aggregaat

VEELGESTELDE VRAGEN


Als eindgebruiker wil je een machine kopen die afgestemd is op wat je ermee wil doen. Hoe maak je de beste keuze uit het gamma aan beschikbare producten? En welke features of kenmerken zijn nu precies van belang?

Wij vinden het onze taak om jou hierin zo goed mogelijk te begeleiden. De keuze van het juiste aggregaat is immers de eerste stap naar een tevreden eindklant. Onze EUROPOWER-experts helpen je op weg met het antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Indien je meer uitleg wenst, kan je naar onze FAQ website via www.worldpowerfaqs.com.

 

  1. Open, luchtgekoeld, benzine, 1-cilinder, 3000tpm
  2. Open, luchtgekoeld, benzine, 2-cilinder, 3000tpm 34
  3. Open, luchtgekoeld, diesel, 3000tpm
  4. Semi-geluidsgedempt, luchtgekoeld, benzine, 3000tpm
  5. Super-geluidsgedempt, luchtgekoeld, benzine of diesel, 3000tpm
  6. Super-geluidsgedempt, luchtgekoeld, benzine, inverter 
  7. Super-geluidsgedempt, watergekoeld, diesel, 3000tpm
  8. Super-geluidsgedempt, watergekoeld, diesel, 1500tpm
  9. Super-geluidsgedempt, watergekoeld, diesel, 1500tpm
  10. Super-geluidsgedempt, watergekoeld, diesel, 1500tpm,
  11. Ultra-geluidsgedempt, watergekoeld, diesel, 1500tpm, rental
  12. Lasaggregaten
  13. Brandweeraggregaten

Welk vermogen heb ik nodig?

Dit hangt af van het aantal toepassingen of apparaten dat je tegelijk via je aggregaat wil laten draaien. Voor elk van die apparaten kan je best oplijsten welk vermogen (in Watt) dat apparaat heeft. De som van die vermogens bepaalt het minimumvermogen van je aggregaat. Wanneer je zicht hebt op het vereiste wattage, kan je dat makkelijk omrekenen naar kVA (kilovoltampère).
Wat je ook moet nagaan, is of er voor de toepassingen die je wil aansluiten op je aggregaat een opstartpiek is. Dat wil zeggen dat de apparaten bij opstart meer stroom verbruiken dan wanneer ze al even aan het draaien zijn. Zo is er bijvoorbeeld een opstartpiek bij toepassingen met een elektromotor (bv. een waterpomp, compressor of hogedrukreiniger). Om te bepalen wat het benodigde vermogen (kVA) is, gebruiken we de volgende vuistregel: neem de PK van de elektromotor en vermenigvuldig die met 2. Zo krijg je een betrouwbare indicatie hoeveel kVA nodig is om de elektromotor te kunnen opstarten. Een voorbeeld ter illustratie: een compressor heeft een elektromotor van 2,2kW of 3PK (736W = 1PK). Dan heb je een aggregaat nodig van ongeveer 3PK x 2, dus 6kVA, om die compressor op te starten. In deze tabel vind je de gemiddelde vermogens terug voor enkele apparaten die vaak aangesloten worden op een aggregaat.
Je kan ook gebruik maken van de Product Advisor op onze website. Daar kan je aanduiden welke toestellen je gelijktijdig wil laten werken, en dan krijg je meteen alle geschikte aggregaten te zien.

Piekstroomafname

De meeste elektrische apparatuur vraagt bij het opstarten even wat meer vermogen van de stroom- bron (lichtnet of aggregaat) dan tijdens het gebruik: de piekstroomafname. Voor het lichtnet vormt dat doorgaans geen probleem; bij een aggregaat bestaat het risico dat daarmee het continu-vermogen en evt. ook het maximale vermogen van het aggregaat wordt overschreden. Dat laatste zal tot problemen leiden: het aggregaat is ‘te licht’ om het apparaat te starten hoewel het dat, eenmaal in werking, goed zou kunnen bedienen. Een oplossing kan zijn de apparatuur in een andere volgorde aan te sluiten: eerst het apparaat met de hoogte piekstroomafname en pas als dat rustig werkt de rest, in volgorde van afnemende vermo- gensvraag. Sluit alle apparatuur in ieder geval nooit gelijktijdig aan! Sommige apparatuur vraagt evenwel een zó hoge piekstroomafname dat er bij de aanschaf van een aggregaat rekening mee dient te worden gehou- den. Koelapparatuur is daar een berucht voorbeeld van. In onderstaand overzicht vindt u van de meest gangbare elektrische apparatuur een piekstroom coëfficiënt: de factor waarmee het vermogen van het apparaat dient te worden vermenigvuldigd voor de piekstroomafname. Deze cijfers zijn indicatief en kunnen per merk/motor verschillen. In zijn alge- meenheid hebben zwaardere motoren een hogere coëfficiënt dan lichtere. Apparaten zonder motor (lampen enz.) hebben een coëfficiënt van 1. 

Let op! Bij Piekstroomcoeffiecient 


Piekstrooomcoëfficient voor enkele veel gebruikte apparaten aan:

  • Verlichting, radio, tv, koffieautomaat, magnetron, tl, halogeen: 1 - 1,25,
  • Stofzuiger, mixer, boormachine, slijper, cirkelzaag: 1,25 - 2,
  • Grasmaaier, kettingzaag, hakselaar: 2-3,
  • Compressor, hogedrukreiniger, betonmolen, waterpomp: 3-4,
  • Airco, koelkast, diepvries, wasmachine: 3,5 - 5;
  • Lasapparatuur: 5-10. 

Kies ik best voor een enkelfasig (1~230V) of driefasig (3~400V) aggregaat?

Als je enkel toestellen van 1~230V wil aansluiten, kies je best voor een enkelfasig of monofasig aggregaat. Bij een 3~400V aggregaat zal het 1~230V vermogen (tussen nul en één fase) slechts 1/3 zijn van het driefasige alternatorvermogen in kVA. Bijvoorbeeld: de New Boy EPS113TDE is uitgevoerd met een 3~400V alternator van 10kVA. Tussen de nul en één fase kan je 10kVA : 3 = 3.33kVA afnemen op 1~230V.
De aggregaten met Sincro ET7/4 7kVA 3~400V alternatoren (zoals bv. EP6500T) zijn hierop een uitzondering omdat deze alternatoren één versterkte fase hebben waarbij je 4kVA 1~230V mag afnemen.

 

Ga ik voor een diesel of benzineaggregaat?

Zowel diesel als benzine hebben voor- en nadelen:

  •  Benzineaggregaten zijn meestal compacter, lichter en stiller dan dieselaggregaten. Een open dieselaggregaat zal bijvoorbeeld moeilijk kunnen voldoen aan de Europese geluidsrichtlijn 2000/14/EG en dus zeker niet aan de strengere ODELIA-richtlijn (zie pagina 20 en 21).
  • Benzineaggregaten zijn doorgaans goedkoper in aankoop en kunnen gemakkelijk met de hand gestart worden via een repeteerstarter. Bij kleine dieselaggregaten is dat soms wat moeilijker. Om je gebruiksgemak te verhogen, kunnen we al vanaf 2,5kVA elektrisch gestarte dieselaggregaten aanbieden.
  • Stel jezelf de vraag hoe en waar je het stroomaggregaat zal opslaan. Op vlak van brandveiligheid is diesel veiliger dan benzine.
  • Verder denk je best ook aan het verwachte aantal draaiuren per jaar. Vanaf een bepaald aantal draaiuren wordt de totale kost van een dieselaggregaat lager dan van een benzineaggregaat. De duurdere aankoop van een diesel- aggregaat win je terug als het aggregaat veel moet draaien. Zal het aggregaat als noodstroomaggregaat dienen en dus weinig draaiuren maken? Dan kies je bijvoorbeeld beter voor een benzinevariant.

N.B. In ons gamma van benzineaggregaten werken we enkel met 3000tpm motoren. In het gamma van dieselaggregaten zijn er zowel 1500tpm als 3000tpm uitvoeringen. Een 1500tpm aggregaat is zwaarder, groter in omvang en duurder in aankoop, maar de levensduur is in theorie dubbel zo lang en het is stiller dan een 3000tpm aggregaat.

 

Hoe vermijd ik geluidsoverlast?

Afhankelijk van waar en wanneer je je aggregaat gebruikt, moet je rekening houden met de geldende geluidsnormen en -richtlijnen. Net zoals voor uitstoot van uitlaatgassen, wordt de regelgeving rond geluid steeds strenger. Een open dieselaggregaat in een woonwijk is bijvoorbeeld ondenkbaar. Of op een festivalterrein kan het geluid van je aggregaat maar beter de muziek niet overstemmen. De EU-richtlijn 2000/14/EG beperkt het geluidsniveau van mobiele stroomaggregaten voor gebruik buitenshuis tussen LwA 95 voor 1kVA en LwA 98 voor 500kVA. Op onderstaande grafiek kan je het geluidsniveau van de EUROPOWER stroomaggregaten vergelijken met enkele bekende geluiden die je elke dag hoort.

 

Hoe kies ik het juiste aggregaat voor mijn specifieke toepassing?

Vaak passen er meerdere types aggregaten bij jouw toepassing. Welk aggregaat je uiteindelijk kiest, hangt dan af van enkele randvoorwaarden:

  • Wil je bijvoorbeeld je aggregaat inbouwen in een bestaande ruimte of in een voertuig? Dan zijn de afmetingen en het gewicht van het aggregaat bepalend bij jouw keuze.
  • Ook de gewenste autonomie van het stroomaggregaat kan meespelen. Wanneer je aggregaat moet draaien op een afgelegen plaats die niet permanent bezocht wordt, kan het nuttig zijn om te kiezen voor een aangepaste grote brandstoftank. We kunnen ook werken met een externe tank, al dan niet met een driewegkraansysteem.
  • Ga vóór je aankoop goed na in welke omstandigheden je aggregaat zal moeten werken. Externe factoren zoals werken op grote hoogte (> 1000m), werken bij zeer hoge (> 40°C) of zeer lage (< -15°C) omgevingstemperaturen en werken bij hoge vochtigheidsgraad, hebben een grote impact op het vermogen van een aggregaat. Dergelijke elementen moeten dus zeker bekeken worden, zodat het vermogen van je aggregaat voldoende hoog is.

 

http://www.ts24.nl/product_info.php/info/122235/How-to:-kies-de-juiste-generator/

 

 

HOW-TO: KIES DE JUISTE GENERATOR

 

Kies de juiste generator

DE JUISTE STROOMGENERATOR IN VIJF STAPPEN

Met deze how-to kies je aan de hand van vijf eenvoudige stappen de juiste generator of noodstroomvoorziening voor jouw wensen. Laat je niet verrassen door stroomuitval en kies de meest geschikte generator met behulp van ons advies!

IN VIJF STAPPEN NAAR DE JUISTE GENERATOR!

STAP 1: WELKE SPANNING HEB JE NODIG?

Bepaal welke spanning je nodig hebt. Wil je dat de generator de volledige netspanning overneemt? Kijk dan in je meterkast naar het aangegeven Voltage. Dit kan 230V of 400V zijn. Wanneer je een zogenaamde krachtstroomaansluiting (400V-aansluiting) van stroom wilt voorzien middels een generator zul je een generator moeten kiezen die 400V af kan geven.

Wil je de generator niet automatisch de meterkast laten overnemen bij stroomuitval? Bepaal dan aan de hand van de aan te sluiten apparatuur hoeveel spanning je nodig hebt. Wil je een lasapparaat, werkend op krachtstroom, aansluiten? Dan heb je een generator nodig met een 3-fasen (400V) aansluiting. Wil je alleen een koffiezetapparaat, koelkast of boormachine aansluiten? Dan is een enkele fase (230V) voldoende.

STAP 2: WELKE APPARATEN WIL JE AANSLUITEN?

In jouw huishouden zul je apparaten vinden die op elk type generator kunnen draaien. Echter zijn er ook apparaten die dit niet kunnen doen. Een generator heeft namelijk altijd een variatie in het Voltage wat hij afgeeft. Apparaten als een computer of HR-ketel kunnen hier niet mee omgaan. Je zult dan moeten kijken naar een Inverter generator of een generator met een automatische voltageregelaar (AVR).

wat wil je aansluiten op de generator?

Deze twee type generatoren zorgen ervoor dat er nauwelijks (AVR) tot geen (Inverter) variatie zit in de stroomafgifte. Dit houdt in dat je er probleemloos je computer, LCD-TV of HR-ketel op aan kunt sluiten. Minder gevoelige apparatuur, zoals een vrieskast, stofzuiger of broodrooster kun je zonder problemen aansluiten op een standaard generator.

Weet je niet zeker op welk type generator je jouw apparatuur kunt aansluiten? Neem dan even contact op met de leverancier van het apparaat!

STAP 3: HOEVEEL VERMOGEN HEB JE NODIG?

Hoeveel vermogen je nodig hebt hangt af van veel zaken, maar wordt in ieder geval bepaald door het maximum aantal apparaten dat je gelijktijdig wilt gebruiken. Het maximale vermogen van alle apparaten die je gelijktijdig wilt gebruiken moet in ieder geval het minimale vermogen van je generator zijn.

Er is echter nog een heel belangrijke factor om rekening mee te houden: de zogenaamde piekstroom coëfficiënt. De meeste elektrische apparatuur vraagt bij het opstarten korte tijd meer vermogen dan tijdens normaal gebruik. Dit noemen we piekstroom. De piekstroom coëfficiënt is eenvoudig gezegd hoeveel keer het apparaat zijn normale stroomgebruik vraagt. Wanneer een stofzuiger een piekstroom coëfficiënt van 2 heeft zal een apparaat van 1000W dus maximaal (en voor zeer korte tijd) 2000W vragen.

Kipor IG2600

Bij gebruik van het normale lichtnet is deze korte extra stroomvraag geen probleem, omdat je meterkast is voorzien van een zogenaamde trage zekering. Een generator echter niet, waardoor het risico bestaat dat het maximale vermogen van de generator wordt overschreden. Dit is schadelijk voor de generator en het aangesloten apparaat.

Wanneer je gaat berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt is deze piekstroom coëfficiënt dus iets waar je zeker rekening mee moet houden. Let er ook op dat, wanneer je meerdere apparaten aan wilt sluiten, deze allemaal hun eigen afzonderlijke coëfficiënt hebben. Je kunt dus zeggen dat de hoogste (gebundelde) piekstroom het minimale vermogen van de generator moet zijn.

Een overzicht van de meest voorkomende piekstroom coëfficiënten hebben we onderaan deze how-to opgenomen. Ook vind je hier een handige omrekentabel, waarmee je eenvoudig jouw benodigde Wattage berekent.

STAP 4: HOE WIL JE DAT DE GENERATOR OPSTART?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je stroomgroep te starten. De compacte modellen starten veelal handmatig met een trekkoord of eventueel elektrische starter. Zwaardere modellen starten alleen met behulp van een elektrische startmotor. Voor sommige generatoren is een speciaal netovername paneel beschikbaar. Dankzij dit paneel kan de generator je volledige netspanning overnemen. Het paneel is aangesloten op je elektrische installatie en schakelt automatisch in bij stroomuitval.

Simpel gezegd heb je dus drie opties:

  • HANDMATIG STARTEN MET BEHULP VAN EEN TREKKOORD
  • HANDMATIG STARTEN MET EEN ELEKTRISCHE STARTER
  • VOLAUTOMATISCHE NETOVENAME BIJ STROOMUITVAL MET BEHULP VAN EEN NETOVERNAME PANEEL

STAP 5: WAAR MOET DE GENERATOR GEÏNSTALLEERD WORDEN?

Binnen generatorenland kun je eigenlijk drie installaties onderscheiden. Als eerste een mobiele stroomgroep, die je ook op locatie kunt gebruiken. Vervolgens kun je kiezen een voor een binneninstallatie, in bijvoorbeeld je kelder. Denk hierbij dan wel aan ventilatie en een rookgasafzuiging. Als laatste optie kun je kiezen voor een vaste installatie buiten.

DE JUISTE GENERATOR VOOR JOUW WENSEN

Aan de hand van deze vijf stappen kun je de juiste generator voor jouw wensen selecteren. Je weet waar je op moet letten en je weet wat je aan wilt sluiten. De enige keuze die je nu nog moet maken is op welke brandstof jouw noodstroomvoorziening moet draaien. Je kunt dit laten afhangen van wat voor jou het eenvoudigst verkrijgbaar is. Een benzinegenerator is wat stiller in gebruik en meestal wat goedkoper in aanschaf. Een dieselgenerator is echter duurzamer en kan beter langere tijd achter elkaar gebruikt worden. Een zogenaamde residentiële generator werkt soms op aardgas, waardoor je ze continu kunt gebruiken.

OVERZICHT MEEST VOORKOMENDE PIEKSTROOM COËFFICIËNTEN

Soort apparaatPiekstroomcoëfficiënt
Verlichting (gloeilamp. tl- halogeenverlichting)    1   
Radio & televisie, koffiezetapparaat magnetron1   
Stofzuiger, mixer, ventilatorkacheltje 1,25 - 2
Boormachine, (haakse) slijper, circelzaag, schaafmachine1,25   -2
Grasmaaier, kettingzaag, hakselaar, heggenschaar   2-3
Compressor, hogedrukreiniger, betonmolen, waterpomp3 -4
Airco, koelkast, diepvries, wasmachine     3,5 -5
Lasapparatuur5 - 10

 

Bij twijfel kan je altijd het exacte piekstroomcoëfficiënt opvragen bij de fabrikant of leverancier van het apparaat.

  • BEKIJK ONS ASSORTIMENT GENERATOREN.
  • DE OMREKENTABEL OM HET BENODIGDE WATTAGE TE BEREKENEN DOWNLOAD JE HIER
© 2012 - 2025 Powerfulproducts | sitemap | rss